Mistä on onnistunut uramuutos tehty?

Olihan se järkytys! Huolella valittu ura ei kymmenen vuoden jälkeen vastannutkaan enää odotuksiini ja varsinkaan haaveisiini. Tämä pakotti pohtimaan, miten omaa osaamista tunnistetaan, sanoitetaan ja kehitetään.

Tein itse radikaalin uramuutoksen muutama vuosi sitten. Kymmenen vuotta opetusmaailmassa erityisopettajana oli ollut mielenkiintoinen, haastava, mutta samalla todella palkitseva.
Kuitenkin koin, että halusin jotakin uutta – käyttää pedagogisia oppeja myös muualla. Oli paljon selvitettävää, mutta onneksi oli paljon tietoakin. Kerron seuraavaksi, miten voit hyödyntää eri suunnista löytyvää tietoa omannäköiseen, inspiroivaan tulevaisuuteen suunnatessa.

Älä mene sinne minne muutkin – kuuntele itseäsi

Urasuunnittelu on usein yksinäistä puuhaa. Siihen liittyy vaikenemista, sillä tuntuu nololta, ettei osaa luetella vahvuuksiaan, osaamistaan ja 5-vuotissuunnitelmaansa täysin sujuvasti. Voin kertoa, ettei osaa moni muukaan. Tai jos osaa, niin suunnitelma on sosiaalisesti hyväksyttävä versio, joka vastaa siihen, mitä häneltä odotetaan. Erottaudut eduksesi, jos liityt niiden joukkoon, jotka ovat ottaneet tälle ajan. Aika on arvokkainta, mitä voimme antaa itsellemme, ja se todella kannattaa.

Itsetuntemus on pohja, jonka päälle rakentuu kaikki. Ettei tämä olisi liian yksinkertaista, niin tämä on myös asia joka kaipaa tarkastelua tietyin väliajoin. Ajattelumme toimii sillä tavalla, että vaihdamme mielipiteitämme, opimme ja kehitymme läpi elämän. Tästä syystä itseensä on hyvä tutustua aika ajoin uudelleen.

Omien puolivalmiiden ajatusten kertominen muille vaatii rohkeutta. Mutta vain jakamalla ajatuksia löydät uusia mahdollisuuksia ja avarrat näkökulmia.

Anna muiden haastaa sinua kysymyksillä

Olemme itse itsemme parhaita asiantuntijoita. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että ajatusten kanssa pitäisi jäädä yksin. Toiset ihmiset oivalluttavat meitä. Tällaisissa hetkissä arvokkaimpia eivät ole muiden täydelliset vastaukset, vaan kysymykset, jotka haastavat meitä miettimään arjessa helposti ohitettavia, mutta elämässä tärkeitä aiheita.

Omien puolivalmiiden ajatusten kertominen muille vaatii rohkeutta. Kun sanomme asioita ääneen, käymme ne uudelleen läpi. Toiset ihmiset kertovat meille ajatuksiaan ja kyselevät, jolloin käymme ajatuksemme jälleen läpi. Näin pääsemme oivalluksissamme eteenpäin, ja pidemmälle kuin yksin tarpoen.

Urasuunnittelua on turha tehdä vastaamaan tämän päivän työelämän tarpeita. Ennakoi, tarkastele trendejä ja tee tulevaisuudenkestävä suunnitelma omalle urallesi .

Ennakoinnista intoa tulevaisuuteen

Muuttuvasta maailmasta ja työelämästä on paljon tietoa. Tiedon avulla voimme havainnoida kehityssuuntia. Megatrendeihin, trendeihin ja hiljaisiin signaaleihin perehtyessä huomaamme, että muutoksia voi ennakoida, jolloin niihin voi myös varautua. Eri ilmiöiden vaikutukset toisiinsa ovat kiinnostavia, sillä vaikka emme voi ennustaa tulevaisuutta, voimme ennakoida, ja siten kääntää yllättäviä tilanteita eduksemme.

Ennakointi auttaa myös informaatiotulvan hallitsemista, kun omannäköiseen tulevaisuuskuvaan liittyvät asiat jäsentyvän ajatuksiin. Oivallukset oman osaamisen ja kehittämisen liittymisestä työelämän muutoksiin ja tulevaisuuden tarpeisiin ovat palkitsevia. Tulevaisuus ei olekaan jotain, joka tapahtuu ympärillämme, vaan voimme olla osa sitä osallistuen ohjaamiseen.

Urasuunnittelu on työtä

Tavoitteemme voivat olla isoja, jolloin on erityisen tärkeää huomata edistyminen myös matkan varrella. Kun suunnitelmamme koostuu konkreettisista askeleista, on helppo seurata omaa etenemistä. Näin palkitsemiselle löytyy luontevat kohdat.

Uramuutokseen liittyy paljon mietittävää ja tehtävää. Sillä hetkellä turhalta tuntuvat vaiheet voivat saada merkityksen vasta myöhemmin. Oma uramuutokseni on vienyt minut kohti omannäköistä ja mielekästä tulevaisuutta. Suosittelen lämpimästi tämän aiheen äärelle pysähtymistä myös sinulle. Vaihdan mielelläni ajatuksia tästä, eli ole rohkeasti yhteydessä, jos tämä on sinulle ajankohtaista.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis ultricies nec